Raste broj Monarh leptira koji zimuju u Kaliforniji

Raste broj Monarh leptira koji zimuju u Kaliforniji

SAN FRANCISKO – Populacija leptira monarha koji zimuju duž obale Kalifornije oporavlja se drugu godinu zaredom nakon naglog pada 2020. godine, ali je populacija narandžasto-crnih insekata i dalje daleko ispod onoga što je bila pre, objavili su istraživači u utorak.

Volonteri koji su posetili lokacije u Kaliforniji i Arizoni oko Dana zahvalnosti izbrojali su više od 330.000 leptira, što je najveći broj ovih insekata u poslednjih šest godina. Bio je to obećavajući skok nakon što je godišnji zimski broj 2020. zabeležio manje od 2.000 leptira. U 2021. zabeležen je broj od 247.000.

„Mislim da svi možemo da slavimo“, rekla je Ema Pelton, biolog za očuvanje u društvu Kserces, neprofitnoj ekološkoj organizaciji koja se fokusira na očuvanje beskičmenjaka. „To je znak da imamo drugu šansu.“

Pelton je rekla da nije jasno zašto se populacija oporavila, ali jedno od objašnjenja bi moglo biti da bi se leptiri istočnih monarha, koji imaju tendenciju da zimuju u Meksiku, mogli mešati sa svojim zapadnim kolegama.

„Moglo bi da dođe do neke od te vrste curenja i ne mislim da dovoljno razumemo sistem da bismo rekli šta je to“, rekla je ona. „Ali mislim da jedna stvar nije da je sve u redu ili da smo svi napravili ljudske akcije koje su sve to magično učinile boljim.“

Stanovništvo je i dalje daleko ispod onoga što je bilo 1980-ih, kada su monarsi bili milionski.

Naučnici kažu da su leptiri na kritično niskom nivou u zapadnim državama zbog uništenja njihovog staništa mlečne trave duž njihove migratorne rute dok se smeštaj širi na njihovu teritoriju i povećava se upotreba pesticida i herbicida.

Zajedno sa poljoprivredom, klimatske promene su jedan od glavnih pokretača ugroženog izumiranja monarha, ometajući godišnju migraciju od 4.828 kilometara sinhronizovanu sa prolećem i cvetanjem poljskog cveća.

Zapadni leptiri monarh svake zime kreću na jug od severozapada Pacifika do Kalifornije, vraćajući se na ista mesta, pa čak i na ista drveća, gde se skupljaju da bi se zagrejali. Monarsi uzgajaju više generacija na putu hiljadama milja pre nego što stignu u Kaliforniju gde uglavnom stižu početkom novembra. Kada dođe toplije vreme u martu, oni se šire istočno od Kalifornije.

Na istočnoj strani Stenovitih planina, druga populacija monarha putuje iz južne Kanade i severoistoka Sjedinjenih Država preko hiljada milja da bi provela zimu u centralnom Meksiku. Naučnici procenjuju da je populacija monarha na istoku SAD opala za oko 80% od sredine 1990-ih, ali je pad u zapadnim SAD bio još veći.

Prebrojavanje zapadnog monarha sprovode obučeni volonteri tokom nekoliko nedelja oko praznika Dana zahvalnosti. Datira iz 1997. godine i primetio je gubitak više od 95% populacije koja je, prema ranijim studijama, nekada bila na niskim milionima.

Ove godine stanište za zimovanje insekata duž centralne obale Kalifornije takođe je pretrpelo jake kiše, a volonteri su prijavili da je više monarha oduvano iz svojih grozdova i podložnih hladnim, vlažnim uslovima i grabežljivcima, navodi se u saopštenju društva Kserces.

Grupa obično sprovodi i drugo brojanje nakon Nove godine. Ovogodišnji rezultati biće objavljeni u februaru i rasvetliti koliko su zimske oluje uticale na leptire, rekla je Isis Hauard, biolog za očuvanje ugroženih vrsta iz društva Kserces.

Hauard je rekao da naknadni novogodišnji brojevi obično pokazuju pad broja leptira za 30% do 50% u odnosu na Dan zahvalnosti.

„Budući da su oluje bile tako intenzivne i tako uzastopne ove godine, čini se razumnim pretpostaviti da bi ove zime moglo doći do povećanog mortaliteta, što će dovesti do manje populacije koja će započeti sezonu razmnožavanja sledećeg proleća i leta“ rekla je.

malimali