Lekari: U Srbiji nije potvrđena nova podvarijanta korona virusa, preporuka za bivalentnu vakcinu

Lekari: U Srbiji nije potvrđena nova podvarijanta korona virusa, preporuka za bivalentnu vakcinu

Nova podvarijanta korona virusa nije potvrđena u Srbiji, ali se građanima savetuje da prime buster dozu bivalentne vakcine protiv kovida-19, saglasili su se danas lekari na konferenciji u Beogradu.

Vladan Šaponjić iz beogradskog Instituta Srbije za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ kazao je da nova podvarijanta korona virusa (podsoj XBB.1.5, nazvan po mitskom morskom čudovištu „Krakenu“) nije detektovana u Srbiji, navodeći da to ne znači da je zasigurno nema u cirkulaciji.

Prema njegovim rečima, od pre nekoliko dana u Srbiji postoji još jedna bivalentna vakcina, koja je od utorka dostupna na teritoriji svih okruga za koju je istakao da je za nijansu bolja od prethodne, koja je početkom januara stigla u Srbiju.

On je rekao novinarima u Pres centru UNS-a da nova podvarijanta za sada pokazuje veliku zaraznost.

Šaponjić je kazao da je epidemiološka situacija u Srbiji relativno povoljna, a u Beogradu se proteklih dve nedelje beleži postepeni pad učestalosti, nakon privremenog porasta.

Predstavnik Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu Miloš Marković kazao je da je mala razlika između dve bivalentne vakcine, navodeći da one sadrže različitu omikron varijantu i da su „nijanse u pitanju“ između te dve vakcine.

„Obe vakcine efikasno štite od teže forme bolesti kovida-19“, naveo je on.

Govoreći o epidemiji malih boginja u Smederevu, Marković je kazao da je virus koji uzrokuje male boginje „sistemski“ i da ostavlja imunitet slabijim, što traje mesecima i čak godinama.

„Sve studije u svetu pokazuju da imate veću smrtnost od drugih zaraznih bolesti, ako ste preležali male boginje. A vakcina protiv malih boginja je jedna od najefikasnijih vakcina koje mi imamo danas a napravljena je 1963. godine“, istakao je on.

Šaponjić je kazao da je do sada u Smederevu od malih boginja obolelo 15 ljudi, njih 10 su nevakcisana deca i petoro su odrasli.

Kako je naveo, epidemija je lokalna, isti je lanac prenošenja i „povoljna vest“ je da nije bilo prenošenja bolesti na druge teritorije.

Šaponjić je govorio i o vakcinaciji protiv humanog papiloma virusa (HPV), za koju je istakao da se preporučuje svima uzrasta od devet do 19 godina, dodajući da se daje u dve ili tri doze.

Konferenciju je organizovao Projekat MOMENTUM Transformacija i pravičnost rutinske imunizacije (Routine immunization transformation and equity), koji je finansiran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira John Snow Research & Training Institut (JSI).

Kako su naveli, projekat u Srbiji pruža tehničku podršku za vakcinaciju protiv kovida-a 19 i ima za cilj da reši problem oklevanja sa vakcinacijom.