Lavrov: Cilj rezolucije o Srebrenici je slom Srba

Lavrov: Cilj rezolucije o Srebrenici je slom Srba

U intervjuu za banjalučku ATV, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izneo je tvrdnje da je nedavno izglasana Rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN pokušaj da se slome Srbi, dodajući da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik jedini koji se u BiH bori za principe Dejtonskog sporazuma.

Lavrov je istakao da je ovaj potez pokušaj ponavljanja neuspele inicijative iz prethodne decenije, kada je Rusija uložila veto u Savetu bezbednosti UN. Dodao je da „Evropljani guraju tu ideju“ i da je teško razumeti njihove motive osim ako se ne smatra da su Srbi „previše svojeglavi“.

Kritikujući Zapad, Lavrov je istakao da se Srbima nameće ultimatum da uvedu sankcije Rusiji i priznaju nezavisnost Kosova kako bi postali članica Evropske unije. Dodao je da Zapad ignoriše prijateljstvo dva naroda i njihove zajedničke bitke, te da je za njih sve to „potpuno neinteresantno“.

Lavrov je takođe ocenio da je odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da primi Kosovo u punopravno članstvo „sramna“, nazivajući tu teritoriju „zemljom potpunog bezakonja“.