Lajčak danas dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji

Lajčak danas dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati i s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Lajčak u Beograd dolazi iz Prištine, gde se sastao s pobednikom parlamentarnih izbora 14. februara, liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem, kao i sa vršiteljkom dužnosti predsednika Kosova Vjosom Osmani i odlazećim premijerom Avdulahom Hotijem.

Predstavnik EU je u utorak u Prištini izjavio da očekuje okončanje briselskog dijaloga tokom mandata Kurtija kao premijera Kosova i Osmani kao predsednice.

On je rekao i da EU i SAD imaju isti cilj za Zapadni Balkan i da je partnerstvo Brisela i Vašingtona ojačano od dolaska na vlast američkog predsednika Džozefa Bajdena. Ranije je kazao da Beograd ne treba da strahuje zbog obnovljene saradnje EU i SAD na rešavanju kosovskog pitanja.

U zajedničkom intervjuu za KTV sa visokim zvaničnikom američkog Stejt departmenta Metjuom Palmerom, Lajčak je rekao će se glas Kosova čuti i poštovati kada se pridruži EU, i dodao da do članstva u Uniji ne može doći bez normalizacije odnosa sa Srbijom.

Do Lajčakove posete regionu dolazi posle višemesečne pauze u pregovorima Beograda i Prištine pod okriljem EU, koja je u najvećoj meri posledica pada Hotijeve vlade, odnosno održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Prošle nedelje je kazao da očekuje nastavak dijaloga ubrzo posle formiranja kosovske vlade.

Lajčak, koji je specijalni predstavnik EU i za regionalna pitanja Zapadnog Balkana, u četvrtak putuje iz Beograda za Podgoricu, gde će boraviti i u petak.