Kurti: Niko ne treba da se oseća krivim za NATO bombardovanje Srbije

Kurti: Niko ne treba da se oseća krivim za NATO bombardovanje Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da „niko ne treba da oseća stid ili krivicu u diplomatskom koru, američkom, evropskom ili nekom drugom, ni u Prištini ni u Beogradu“ zbog bombardovanja 1999. jer je „stradanje stanovnika Kosova istorijska istina Srbije“, prenosi Reporteri.

Kurti je rekao da su „saveznici na nebu, njihovi prijateljski avioni izazvali bekstvo neprijateljskih trupa i da je to predstavljalo nadu naroda u okončanje rata i dolazak slobode i mira“.

„Pre 24 godine na današnji dan i sam napunio 24 godine, što je pola mog današnjeg života. I svaki put kada bi me u zatvoru pitali za datum rođenja, moj odgovor nije odmah bio verodostojan i pretpostavljalo se da je provokacija. Zbog toga od tada slavim na dvostruki način“, rekao je Kurti na prijemu koji je organizovao, prenosi Kosovo Onlajn.

On je reagovao na izjavu američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila, koji je na 24. godišnjicu vazdušnih udara NATO-a na srpske vojne i policijske ciljeve izrazio saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje rođake tokom ratova 90-ih, uključujući, kako je rekao, one koji poginuli tokom NATO „vazdušne kampanje“.

Kurti je rekao da „niko u diplomatskom koru, bilo američkom ili evropskom ili nekom drugom, ne treba da oseća stid ili krivicu, ni u Prištini ni u Beogradu”.

„Stradanje ljudi na Kosovu je istorijska istina Srbije. A, 24. mart je veliki dan, svake godine svima. Srećno i uživajte“, rekao je Kurti.