Kuhinja je ključna za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru

Kuhinja je ključna za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru

Zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru izazvano gorivom za kuvanje, kao što su drveni ugalj i drvo, prouzrokuje približno četiri miliona prevremenih smrti svake godine – tragična statistika koju renomirani Globalni centar za istraživanje čistog vazduha u Sariju (GCARE) ima za cilj da reši u svojim Uputstvima za zagađenje u kuhinji.

Ovo sveobuhvatno uputstvo vodi profesor Prašant Kumar i tim od preko 50 koautora iz 20 zemalja. Ovaj vodič predstavlja naučno istraživanje o praktičnim merama koje je lako primeniti. Nudi korisne savete i korisne savete za pojedince, dok takođe predlaže akcije koje pružaoci stambenih usluga i upravljačka tela mogu da preduzmu.

Da bi još više proširio vest, GCARE tim je napravio kratak video koji sumira uputstva za kuhinju.

Profesor Prašant Kumar, osnivački direktor GCARE, rekao je: „Svi mi uzimamo čist vazduh zdravo za gotovo, posebno kada smo u kuhinji — prostoriji koja je centralna u domovima mnogih ljudi širom sveta. Naše smernice su sada dostupne na 17 različitih jezika , činjenica koja pokazuje da smo strastveni u prenošenju ovog znanja što većem broju ljudi.“

Vodič pruža nekoliko ciljanih preporuka za obične građane, graditelje kuća i kreatore politike. Glavne preporuke za obične građane uključuju:

Egipatska vlada je nedavno usvojila i promovisala GCARE-ove smernice za kuhinju.

Dr Iasmin Fouad iz egipatskog Ministarstva za životnu sredinu rekla je: „Radimo na podršci svim procedurama i dobrim praksama kako bismo izbegli negativne efekte emisija koje izazivaju zagađenje vazduha u životnoj sredini kako u zatvorenom tako iu okruženju.“