Kosovo želi da aplicira za članstvo u EU do kraja godine

Kosovo želi da aplicira za članstvo u EU do kraja godine

Kosovo želi da podnese zahtev za članstvo u EU do kraja 2022. godine, izjavila je ministarka spoljnih poslova delimično priznatog Kosova Donika Hervala, piše „Evropska pravda”.

„Smatramo da Kosovo ispunjava sve kriterijume za dobijanje zvaničnog statusa zemlje kandidata, tako da ćemo do kraja godine izabrati odgovarajući trenutak za podnošenje aplikacije“, rekla je ona.

Prema njihovim rečima, Kosovo je ispunilo većinu tačaka iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

„Prema našim očekivanjima, pristupanje Kosova će trajati manje vremena nego u drugim zemljama regiona, jer u ovoj fazi Kosovo ispunjava sve kriterijume u oblasti zakonodavstva, ljudskih prava, demokratskih standarda, vladavine prava“, dodala je Donika Hervala. .

Ako se Kosovo prijavi, to će biti poslednja od šest zemalja Zapadnog Balkana koje planiraju da se pridruže EU.

Očekuje se da će prepreka Kosovu biti pozicija onih zemalja članica EU koje ga još nisu priznale – posebno Španije, Grčke, Kipra, Slovačke i Rumunije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je zapretio Kosovu oštrim odgovorom ako pokuša da uđe u EU ili NATO, rekavši da to neće biti samo izjave za medije.

EU je prošle nedelje nakon višegodišnjeg čekanja otvorila pregovore o pridruživanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom.