„Koridor za žito“ iz Ukrajine će biti pokrenut za tri do četiri nedelje

„Koridor za žito“ iz Ukrajine će biti pokrenut za tri do četiri nedelje

Otvaranje „žitnog koridora” trajaće tri do četiri nedelje, ali glavni faktor za pokretanje ovog procesa je dogovor koji tek treba da bude postignut između Ukrajine i Rusije. U tom cilju Istanbul je spreman da bude domaćin sastanka u formatu Turska-Ukrajina-Rusija-UN.

Ovo je izjavio portparol turskog predsednika i savetnik za spoljne poslove Ibrahim Kalin, prenosi Ukrinform pozivajući se na Habera Turka.

„U ovom trenutku Rusija i Ukrajina imaju ukupno oko 40 miliona tona žitarica. Ovo je ozbiljna cifra. To je 30-35 odsto od ukupnog svetskog. Definisanje ovog koridora i početak utovara brodova traje tri do četiri nedelje, a to je 30-35 odsto od ukupne količine u svetu. “, rekao je Kalin.

On je napomenuo da Ukrajina s pravom nastoji da ne ukloni minske barijere koje su postavljene da bi zaštitile luku Odesa, plašeći se da će Rusija napasti kada mine nestanu.

„Glavna operacija su pregovori sa Rusijom i Ukrajinom. Ako se obe strane dogovore, održaćemo sastanak Turska-Ukrajina-Rusija-UN u Istanbulu. O odlascima će se razgovarati na ovom sastanku. Oni su ponudili siguran koridor. Pregovori o tome su „Želimo da sastanak u Istanbulu održimo što je pre moguće“, rekao je Erdoganov portparol.

Kako je preneo Ukrinform, Rumunija preduzima mere da poveća pošiljke ukrajinskog žita preko svoje teritorije i smanji pretnju od globalne gladi.