Pojačana kontrola saobraćaja i oduzimanje vozila u Srbiji

Pojačana kontrola saobraćaja i oduzimanje vozila u Srbiji

U Srbiji je uvedena mera privremenog oduzimanja vozila kao deo pojačane kontrole saobraćaja, koja je rezultirala oduzimanjem skoro 100 automobila za samo dva meseca. MUP najavljuje dodatno pojačanje kontrole saobraćaja, uključujući sve kamere, radare i presretače, posebno uoči uskršnjih i prvomajskih praznika.

Presretači su već identifikovali vozača koji je vozio brzinom upola većom od dozvoljene na delu puta gde je maksimalna brzina bila 80 kilometara na sat. Ova vozila opremljena su savremenim kamerama koje omogućavaju precizno merenje brzine i otkrivanje težih saobraćajnih prekršaja.

Prošle godine, presretači su otkrili više od 25.000 prekršaja, a MUP ističe da i dalje postoji veliki broj vozača koji ne poštuju saobraćajne propise. Samo presretačima se dnevno otkrije prosečno 20 prekršaja.

Uprava saobraćajne policije MUP-a poseduje specijalno opremljena vozila koja su opremljena uređajima za otkrivanje prekršaja, a ne samo za merenje brzine. Ona mogu otkriti i druge ozbiljne prekršaje poput nepropisnog preticanja, vožnje pod dejstvom alkohola ili droga, kao i drugih prekršaja.

U cilju povećanja bezbednosti u saobraćaju, MUP poziva građane da predlože lokacije gde bi želeli prisustvo saobraćajne patrole. Očekuje se pojačana kontrola brzine i ostalih prekršaja uoči prvomajskih praznika kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda.