Kineska industrija cementa: potencijalni doprinos neutralnosti ugljenika

Kineska industrija cementa: potencijalni doprinos neutralnosti ugljenika

U nedavnoj studiji objavljenoj u Science China Earth Sciences, istraživači sa Instituta za primenjenu ekologiju Kineske akademije nauka otkrili su nova dostignuća u sposobnostima kineske industrije cementa za hvatanje ugljenika i njen potencijalni doprinos neutralnosti ugljenika.

Proizvodnja cementa je značajan izvor emisija ugljenika koje izaziva čovek. Kina čini više od polovine svetske godišnje proizvodnje cementa. Emisije ugljenika iz industrije procenjuju se na oko 7% ukupnih emisija u zemlji.

Međutim, alkalna jedinjenja u cementnim materijalima mogu polako da apsorbuju ugljen-dioksid (CO 2 ) iz okolnog okruženja kroz mineralnu karbonizaciju i služe kao potencijalni ponor ugljenika.

U ovoj studiji, istraživači su sproveli sveobuhvatan ponor ugljenika koji je obračunavao kineski cement. „Obračun ponora ugljenika“ je metoda koja se koristi za merenje i praćenje količine CO 2 apsorbovane iz atmosfere od strane prirodnih ili veštačkih rezervoara, poznatih kao ponori ugljenika. Ovi sudoperi mogu uključivati šume, okeane, pa čak i određene industrijske materijale, kao što je cement koji može da uhvati i uskladišti CO 2 tokom vremena.

Otkrili su da je od 1930. do 2021. godine kineski ponor cementnog ugljenika stalno rastao. Godine 2021. dostigao je 426,77 Mt CO 2 godišnje, što je ekvivalentno 2,51%–4,54% globalnog kopnenog ponora ugljenika. Tokom ovog perioda, kumulativna sekvestracija ugljenika cementa iznosila je oko 7,06 Gt CO 2 , što je nadoknadilo 50,7% emisija cementne industrije (13,91 Gt CO 2 ) tokom istog perioda.

Smernice Međuvladinog panela o klimatskim promenama za nacionalne inventare gasova staklene bašte pružaju pristup za kvantifikaciju emisija CO 2 iz proizvodnje cementa, ali ignorišu unos ugljenika od strane cementnih materijala.

Istraživači su predložili da bi Kina trebalo da igra vodeću ulogu u razvoju metodologija obračuna ugljenika za cement. Oni su takođe pozvali na pojačanu međunarodnu saradnju na klimatskim promenama kako bi se dobilo globalno priznanje za kinesko računovodstvo cementnog ugljenika.

Istraživači su verovali da industrija cementa ima potencijal da postigne neto nultu emisiju. Oni preporučuju da industrija može doprineti ciljevima neutralnosti ugljenika kroz tehnološke i političke mere.

Tehnološki, predlaže se široka primena tehnologija za uštedu energije i zelene proizvodnje, kao i promocija revolucionarnih tehnologija za hvatanje i skladištenje ugljenika.

Na frontu politike, preporučuje se nekoliko mera za podsticanje više ugljen-neutralnih praksi u industriji cementa. Na primer, povećana podrška istraživanju i razvoju pomogla bi kompanijama da razviju nove tehnologije. Pored toga, sistem rangiranja zasnovan na emisijama ugljenika u kompanijama i sposobnostima sekvestracije pružio bi podsticaj za napredak.