Misija KFOR i Euleks sprovode zajedničku vežbu „Zajednički poduhvat 2024“ na Kosovu

Misija KFOR i Euleks sprovode zajedničku vežbu „Zajednički poduhvat 2024“ na Kosovu

Misija KFOR (Kosovo Force) najavila je da će zajedno sa misijom Euleksa (Evropska unija za pravdu i policiju na Kosovu) sutra sprovesti vežbu pod nazivom „Zajednički poduhvat 2024“. Ova vežba, kako je saopšteno, predstavlja rezultat dugogodišnje saradnje između NATO-a i EU u regionu i ima za cilj testiranje procedura za zajedničko rešavanje različitih bezbednosnih scenarija.

Tokom vežbe, koja će se održati na Kosovu, biće proverene i unapređene procedure saradnje kako bi se osigurao nastavak podrške trajnoj bezbednosti na Kosovu i Zapadnom Balkanu. Komandant KFOR-a, general-major Ozkan Ulutaš, istakao je da ova vežba naglašava posvećenost očuvanju bezbednosti na Kosovu i da jača sposobnost KFOR-a da deluje kao kohezivna snaga spremna na sve izazove.

„Kroz kontinuiranu saradnju i rigoroznu obuku, jačamo našu sposobnost da odgovorimo na sve izazove koji se mogu pojaviti na terenu, u cilju obezbeđivanja bezbednosti i dobrobiti svih zajednica na Kosovu“, rekao je general Ulutaš. Očekuje se da će vežba doprineti jačanju saradnje između KFOR-a i Euleksa, kao i boljem koordinisanju njihovih aktivnosti u regionu.