Svetski dan borbe protiv kancera pluća pod sloganom „Sa njim nema distance“

Svetski dan borbe protiv kancera pluća pod sloganom „Sa njim nema distance“

Svetski dan borbe protiv raka pluća obeležava se pod sloganom „Sa njim nema distance“. Od ove vrste kancera godišnje oboli oko 6.000 građana Srbije.

Ovo maligno obolenje ne daje nikakve simptome, zbog čega se najčešće ne otkriva na vreme. U trenutku kada pacijent oseti tegobe poput izrazitog kašlja ili izmenjene karakteristike kašlja kod pušača i iskašljavanje krvibolest je u poodmakloj fazi, a mogućnosti lečenja su sužene.

Karcinom pluća, ukoliko se otkrije na vreme, leči se, a ukoliko se otkrije kasno, visoka je smrtnost. Pušenje i aerozagađenje su dva glavna razloga, a zatim genetska predispozicija.

Lekri savetuju pušačima posle 40. godine da jednom godišnje prave snimak pluća, ostali – jednom u dve godine, preventivno.

U Srbiji postoje, navode lekari, sve terapije koje su dostupne u svetu. Zavisno od vrste raka, postoji grupa različitih vrsta nesitnoćelijskih krcinoma koji mogu da se operišu ako se otkriju rano, posle toga može da se daje hemioterapija, može da se daje zračna terapija. Mikrocelarni karcinom pluća može da se leči samo terapijom. Za neke tipove karcinoma kao što su adenokarcinomi dostupna je u Srbiji i imunoterapija.