Prva dokazana žrtva korona virusa u Evropi iz Srbije

Prva dokazana žrtva korona virusa u Evropi iz Srbije

Srpski naučnici potvrdili su da se prva dokazana smrt povezana sa koronavirusom u Evropi, desila u Srbiji 5. februara prošle godine, mesec dana pre nego što je i zvanično registrovan prvi slučaj Kovida u zemlji. Rad grupe od 13 srpskih naučnika okupljenih na Medicinskom fakultetu objavljen je 19. januara ove godine.

To otkriće danas je prenela i novinska agencija Rojters, a dr Milenko Bogdanović objasnio je za tu agenciju kako su došli do tog otkrića.

„Zašto baš ovaj slučaj? Zato što je imao vrlo upadljiv taj makroskopski nalaz. Postojao je klinički podatak o visokoj temperaturi, postojali su laboratorijski pokazatelji dok je bio živ, infekcije. A sve se to negde uklapalo u ono što smo u tom trenutku znali o kovidu-19. Međutim, sve to nekako nije dovoljno da mi kažemo: ‘Da, on je umro od kovida.’ Treba nam uzročnik, treba nam virus koji smo pokušali da izolujemo i to smo zapravo i uspeli u tečnosti staklastog tela“, naveo je Bogdanović.

Jedan od zaključaka ovakvog rada bio da je ovo za sada prvi postmortalni dokazani smrtni slučaj od kovida-19 u Evropi, dodao je on.