Kako Sjedinjene Američke Države pokušavaju da pomognu Ukrajini, a da ne izazovu širi rat sa Rusijom

Kako Sjedinjene Američke Države pokušavaju da pomognu Ukrajini, a da ne izazovu širi rat sa Rusijom

Brzo američko odbijanje poljskog plana da borbene avione MiG-29 uđe u Ukrajinu je najjasniji primer komplikacija sa kojima se suočavaju SAD i njeni saveznici u NATO-u pokušavajući da pomognu Ukrajini da se odbrani od ruskog brutalnog napada istovremeno osiguravajući da ne dobiju uvučen u širi rat.

Pregovori su se raspali skoro jednako brzo kao što su se i spojili.

Saopštenje Poljske u utorak da je spremna da dostavi borbene avione MiG Ukrajini preko baze američkih vazduhoplovnih snaga u Nemačkoj zateklo je SAD. Do srede ujutru, američki i poljski zvaničnici su još uvek razgovarali o mogućnostima isporuke borbenih aviona Ukrajini, rekao je zvaničnik administracije za CNN.

Ali u sredu popodne, Pentagon je otvoreno saopštio da se protivi toj ideji, koju je ministar odbrane Lojd Ostin preneo u pozivu svom poljskom kolegi.

„Sekretar Ostin je zahvalio ministru na spremnosti Poljske da nastavi da traži načine da pomogne Ukrajini, ali je naglasio da mi u ovom trenutku ne podržavamo prebacivanje dodatnih borbenih aviona ukrajinskim vazduhoplovnim snagama i stoga nemamo želju da ih vidimo. u našem pritvoru“, rekao je sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi na brifingu.

Epizoda naglašava kako SAD i njeni saveznici možda dostižu granice onoga što mogu da urade da pomognu Ukrajini – dok se drže podalje od sukoba – i ukazuje na moguće pukotine u savezu koji je ostao snažno ujedinjen u ranom delu rata pošto su članovi doneli oštre sankcije i pružili bezbednosnu pomoć.

To takođe pokazuje da Bajdenova administracija još uvek radi na tome da dođe na istu stranu.