EU poručuje građanima da smanje grejanje

EU poručuje građanima da smanje grejanje

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Žozep Borel zamolio je građane da isključe grejanje u svojim domovima, kao jedan od načina da blok smanji zavisnost od ruskog gasa usred sukoba u Ukrajini.

„Izazovi sa kojima se suočavamo zahtevaće veoma oštar stav i moramo da budemo spremni da platimo cenu“, rekao je Borel, sugerišući da „Evropski građani smanjuju grejanje svojih domova“, kao deo njihovog „individualnog napora da smanje potrošnja gasa“.

Saopštenje zvaničnika EU dolazi nakon što je blok predstavio novu rundu sankcija Rusiji i Belorusiji zbog tekućeg sukoba u Ukrajini. Nova ograničenja isključila su jedan broj beloruskih banaka iz mreže SVIFT, pogodila ruski pomorski sektor i uvela ograničenja za 160 ruskih poslanika i poslovnih ljudi.

EU trenutno uvozi 45% svog uglja, 40% svog gasa i 27% svoje nafte iz Rusije, a Borel je izjavio da blok preduzima korake da preseče „pupčanu vrpcu koja ujedinjuje našu i rusku ekonomiju”. od „toka koji omogućava [Rusiji] da akumulira rezerve za finansiranje” sukoba u Ukrajini.

Evropska komisija je u utorak iznela predlog da „Evropa učini nezavisnom od ruskih fosilnih goriva mnogo pre 2030. godine“. Blok će početi smanjenjem potražnje EU za dve trećine pre kraja godine kao odgovor na vojnu aktivnost Rusije.

„Jednostavno ne možemo da se oslonimo na dobavljača koji nam eksplicitno preti. Moramo da delujemo sada da bismo ublažili uticaj rastućih cena energije, diverzifikovali naše snabdevanje gasom za sledeću zimu i ubrzali tranziciju na čistu energiju“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u utorak, kada je plan predstavljen.