Američki zakonodavac kaže da sankcije izazivaju „razaranje“

Američki zakonodavac kaže da sankcije izazivaju „razaranje“

Pošto Bajdenova administracija razmatra ukidanje sankcija Venecueli u zamenu za naftu, predstavnik Ilhan Omar (D-MINesota) pozvla je Belu kuću da prizna „razaranje koje su naše sankcije imale po narod“. Bajden je takođe teško kaznio Rusiju zbog sukoba u Ukrajini, ali Omar insistira da ove mere neće funkcionisati.

Delegacija Bele kuće otputovala je tokom nedelje u Karakas da istraži mogućnost ukidanja sankcija vladi Nikolasa Madura u zamenu za venecuelansku naftu. Odluka predsednika Džoa Bajdena u utorak da zabrani uvoz ruske nafte od tada je povećala hitnost kojom njegova administracija mora da obezbedi alternativno snabdevanje.

Govoreći za The Hill u utorak, Omar je rekla da joj je „drago“ što se preduzimaju neki potezi ka ublažavanju sankcija toj južnoameričkoj državi.

„Nadam se da kada [članovi američke delegacije] budu tamo, da će moći da razgovaraju sa narodom Venecuele i da vide razaranja koju su naše sankcije imale po narod i da će shvatiti da, znate, naše Osakaćujuće sankcije Venecueli nisu oslabile Madurovu poziciju“, rekao je Omar.

Omar je rekla da se nada da će se putovanje „otarasiti ove ideje da će na neki način osakaćene sankcije dovesti do promene režima i ustanka… da će na kraju imati demokratiju“.

„To se nije dogodilo na Kubi. Nije se dogodilo u Iranu. To se sigurno nije dogodilo u Venecueli“, dodala je ona.

Uvođenje sankcija Venecueli osakatilo je ekonomiju zemlje, a prema UN je izazvalo desetine hiljada smrtnih slučajeva.

SAD i njihovi evropski saveznici primenili su sličnu strategiju u odnosu na Moskvu, čineći Rusiju najsankcionisanim nacijom na svetu u dve nedelje od izbijanja borbi u Ukrajini. Bajden je eksplicitno izjavio da SAD nameravaju da „razbiju” rusku ekonomiju, a napori Vašingtona su dodatno pojačani brojnim zapadnim kompanijama koje su prestale sa radom u Rusiji ili sa Rusijom, kao i time što su SAD, Velika Britanija i EU ciljale devizne rezerve centralne Rusije. banka.

Kremlj je optužio Vašington da je objavio „ekonomski rat Rusiji“.

Retki protivnik odgovora Bele kuće na sukob u Ukrajini, Omar je rekla da će glasati protiv zakona kojim se kodifikuje Bajdenova zabrana uvoza ruske nafte i proširenje sankcija Rusiji.

„Vidite, ja podržavam sankcije Putinu i njegovim saveznicima“, rekao je Omar, misleći na ruskog predsednika Vladimira Putina. „Ali da li mislim da će široke sankcije koje uvodimo Rusiji imati razoran uticaj na Putina? Ne. Mislim da će imati razoran uticaj na ljude.“

„Ne možemo da nastavimo da primenjujemo isti priručnik koji nas je iznova i iznova izneverio“, dodala je ona.