Još nije počelo glasanje u Velikom Trnovcu, Albanci ne daju birački spisak

Još nije počelo glasanje u Velikom Trnovcu, Albanci ne daju birački spisak

U Velikom Trnovcu, na glasačkom mestu broj 6, gde je trebalo danas da budu ponovljeni izbori za narodne poslanike, nije počelo glasanje na vreme i još se ne glasa.

U biračkom odboru kažu za RTS da zbog nesuglasica među članovima biračkog odbora i pravilne raspodele zadataka nije počelo glasanje. Obavestili su opštinsku izbornu komisiju i nadležne organe i čekaju dalja uputstva.

Na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Muharem Kadriu“, parlamentarni izbori održavaju se četvrti put, posle usvojenih žalbi učesnika izbornog procesa zbog nepravilnosti.

Na tom biračkom mestu u Velikom Trnovcu kod Bujanovca pravo glasa ima 1089 građana i od tog biračkog mesta zavisi kada će biti proglašeni rezultati parlamentarnih izbora koji su održani 3. aprila 2022. godine.

Kako navode „Bujanovačke“, predsednik biračkog odbora Dejan Menković je izjavio za ovaj portal da članovi biračkog odbora iz albanske koalciije ne dozvoljavaju predstavnicima srpskih stranaka da kontrolišu evidentiranje glasača u izvodu iz biračkog spiska.

-Uvid u birački spisak i kontrolu treba da vrše jedan Albanac i jedan Srbin. Albanci ne dozvljavaju da bilo ko od Srba ima uvid u birački spisak. Oni su seli tu, ne puštaju nikog drugog i zbog toga glasanje nije ni počelo. – kaže Menković.

Dodao je da glasanje ne može da počne dok na svakoj od tačaka sprovođenja izbora – lampi, biračkom spisku, ličnim dokumentima i predaji glasačkih listića ne budu po jedan Srbin i Albanac.

Po njegovim rečima, na početku je bilo tenzija među članovima biračkog odbora, ali sada ne.

O ovome je obaveštena Opštinska izborna komisija i čeka se na odluku kako dalje.

Kako kaže, moguće je da se glasanje nastavi.