Čekanje na implementaciju Briselskog sporazuma 11 godina kasnije

Čekanje na implementaciju Briselskog sporazuma 11 godina kasnije

Proteklo je 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, istorijskog dokumenta koji je trebao da označi početak suživota dva naroda na Kosovu i Metohiji, kao i normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine. Međutim, ključni deo sporazuma – formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) – još uvek nije implementiran.

Briselski sporazum, potpisan 19. aprila 2013. godine, sadrži 15 tačaka, pri čemu Zajednica srpskih opština (ZSO) predstavlja centralni deo sporazuma. Ova Zajednica trebalo je da bude asocijacija opština na Kosovu u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo, sa sopstvenim statutom, predsednikom, potpredsednikom i skupštinom.

Međutim, iako je ZSO ključni deo sporazuma, njeno formiranje još uvek nije realizovano, uprkos proteklim 11 godinama. Ostale tačke sporazuma, poput pitanja policije, pravosuđa i lokalnih izbora, koje su bile u nadležnosti Beograda, već su delimično sprovedene.

Razlozi za ovu stagnaciju u implementaciji sporazuma su raznovrsni, uključujući nedostatak poštovanja sporazuma od strane Prištine, kao i akcije koje su u suprotnosti sa sporazumom, poput upada kosovske policije na sever i protivpravnih hapšenja Srba.

Iako je Briselski sporazum bio značajan korak ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, izostanak implementacije ključnih elemenata kao što je ZSO ukazuje na prepreke koje još uvek stoje na putu ka potpunom uspostavljanju stabilnosti i suživota na Kosovu i Metohiji.