Japan šalje Ukrajini pancire kao retku donaciju odbrambene opreme u inostranstvu

Japan šalje Ukrajini pancire kao retku donaciju odbrambene opreme u inostranstvu

Japanske samoodbrambene snage poslale su u utorak pancire u Ukrajinu – redak potez za zemlju, koja mora da poštuje svoj pacifistički ustav posle Drugog svetskog rata.

Stroge smernice koje zabranjuju prenos odbrambenih zaliha iz Japana stranama u sukobu ažurirane su u utorak kako bi se omogućilo da odbrambena oprema koju je dodelio ministar odbrane bude data Ukrajini nakon ruske invazije, navodi se u saopštenju japanskog ministarstva odbrane.

Ovo je prvi put da su japanske odbrambene snage poslale pancire u inostranstvo.

Zalihe su poslate avionom Japanskih snaga samoodbrane koji je u utorak poleteo iz vazdušne baze Komaki u prefekturi Aiči, navodi se u tvitu Ministarstva odbrane.

To je usledilo nakon zahteva ukrajinskog ministra odbrane prošlog petka.

Japan takođe planira da Ukrajini isporuči druge nesmrtonosne zalihe za hitne slučajeve, kao što su hrana, proizvodi za higijenu, kamere, generatori struje, šatori i zimska odeća, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na konferenciji za novinare u utorak, glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno rekao je da je „kritično važno“ za Japan i njegovu nacionalnu bezbednost da čvrsto odgovore sa drugim nacijama na rusku agresiju i pruže podršku Ukrajini.

Japan ne planira da šalje smrtonosno oružje Ukrajini, dodao je Macuno.