Janković: Na snazi nisu nove mere, već korigovane

Janković: Na snazi nisu nove mere, već korigovane

Imunolog Srđa Janković izjavio je, komentarišući nove mere koje su na snazi od danas, da se radi o korekciji već postojećih, i da nije tačno da će raditi sve osim ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

„Sve će raditi pos uslovom da može da se obezbedi onih 9m2 po jednoj osobi, odnosno 16m2 ukoliko je fizička aktivnost veća“, kaže Janković.

Objašnjava da je ova korekcija mera odgovor na dopise koje je Vlada Srbije dobijala od mnogih vlasnika prodavnica i firmi koji su smatrali da mogu da obezbede dovoljno držanje distance, a da mogu da rade.

„Važi jedno pravilo za sve – 9m2 ili 16m2 ukoliko je fizička aktivnost veća. Tržni centri to ne mogu da obezbede i zato su oni zatvoreni“, kazao je Janković.

Prema njegovim rečima, ove mere su slične kao i one koje su važile prošle nedelje, sa istim ciljem – da se ljudi ne zaražavaju.

Na pitanje zašto te mere nisu važile od početka, Janković kaže: „I tokom tih pet dana radili su objekti čija je potreba nadmašivala rizik, poput banaka, pošte, ali uvek uz držanja distance, koju smo sad definisali kao 9m2“.

Obaveza je, dodaje, da svaka prodavnica ima kovid redara, a inspekcija bi trebalo da to kontoliše.

Janković kaže i da je medicinski deo Kriznog štaba ostao pri stavu da epidemiološke mere treba da budu pooštrene, a to je, dodaje, i stav mnogih medicinskih radnika sa kojima ima kontakte.