Izraelci sedmu nedelju protestuju zbog planova za remont pravosuđa

Izraelci sedmu nedelju protestuju zbog planova za remont pravosuđa

Desetine hiljada Izraelaca marširalo je u subotu u nekoliko gradova protiv planova za remont pravosuđa koje je predložila vlada premijera Benjamina Netanjahua.

Demonstracije su održane u centralnom gradu Tel Avivu, deo nedeljne protestne kampanje koja je počela otkako je ministar pravde Jariv Levin najavio predložene promene početkom januara.

Netanjahu i njegove pristalice, članovi najreligioznije, desničarske vlade u istoriji zemlje, kažu da su promene potrebne da bi se zauzdalo pravosuđe koje ima previše moći.

Ali kritičari, koji uključuju velike sektore izraelskog društva, kažu da bi remont oslabio izraelski Vrhovni sud i oštetio krhki sistem demokratskih kontrola i ravnoteže u zemlji. Oni takođe kažu da je Netanjahu, kome se sudi za korupciju, motivisan ličnom ljutnjom na pravni sistem i da ima dubok sukob interesa. Netanjahu je rekao da je žrtva lova na veštice.

U Tel Avivu, demonstranti su podigli velike izraelske zastave i držali transparente na kojima je pisalo „Bibi (Netanjahu) sve ima svoj kraj“. Na drugim posterima piše „Sloboda, pravda, mir“ i „Trula banana republika“.

„Ovaj zakon je neprihvatljiv, rekao je Ret. Gen-potpukovnik Dan Haluc, bivši načelnik štaba izraelske vojske. „I daćemo sve od sebe da to sprečimo.

Izraelski predsednik Isak Hercog pozvao je u nedelju Netanijahua da traži kompromis sa svojim političkim protivnicima i odloži sporne planove za remont pravosuđa, ali je u ponedeljak vlada zvanično objavila planove u Knesetu, dok su desetine hiljada protestovale ispred zgrade.