Novi zakon smestio trotinete na biciklističke staze i kolovoz, ističe vreme za registraciju

Novi zakon smestio trotinete na biciklističke staze i kolovoz, ističe vreme za registraciju

Novi zakon o bezbednosti saobraćaja u Srbiji postavio je jasna pravila za korišćenje električnih trotineta. Od 15. juna, samo određeni modeli trotineta, sa maksimalnom brzinom do 25 km/h, masom praznog do 35 kg i snagom motora do 0,6 kW, će moći da se kreću ulicama.

Da bi se trotineti legalno koristili, vozači će morati da ih registruju i dobiju nalepnicu, a zahtev podnose uz tehničku dokumentaciju. Oni koji poseduju trotinete koji ne ispunjavaju ove uslove moraće da se obrate prodavcu ili odu na tehnički pregled kako bi utvrdili jačinu motora. Godišnja registracija trotineta iznosiće 2.100 dinara.

Aleksandar Mijailović iz Udruženja električnih trotineta Srbije ističe da su mnogi vozači sada suočeni sa problemima, posebno oni koji su kupili veće i snažnije modele trotineta pre donošenja ovog zakona.

Iako je zakonom propisano nošenje kacige i prsluka, malo je vozača koji to poštuju. Takođe, vožnja po trotoarima je zabranjena, ali se čini da mnogi vozači nisu upoznati sa ovim pravilom.

Vozači neregistrovanih trotineta mogu biti kažnjeni sa do 120.000 dinara, dok su kazne za vožnju bez zaštitne opreme i vožnju po trotoaru 10.000 dinara.

Do isteka roka za registraciju ostalo je još dva meseca, stoga vozači moraju da preduzmu potrebne korake kako bi se prilagodili novim propisima i izbegli potencijalne kazne.