IAEA održava kontakt sa NPP Zaporožje

IAEA održava kontakt sa NPP Zaporožje

IAEA održava kontakt sa NPP Zaporožje, ali ima poteškoća da dođe do njenog upravljanja.

„Situacija sa snabdevanjem električnom energijom na lokaciji Zaporiške nuklearke je nepromenjena u odnosu na onu koja je objavljena u nedavnim ažuriranjima. Lokacija ima četiri dalekovoda visokog napona (750 kV) plus još jedan u stanju pripravnosti. Dva od četiri su oštećena. Operater je obavestio IAEA da se potrebe za električnom energijom van lokacije NE mogu obezbediti jednim dostupnim dalekovodom. Pored toga, dizel generatori su spremni i funkcionalni da obezbede rezervnu snagu“, navodi se u saopštenju generalnog direktora IAEA Rafaela Marijana Grosija objavljenom na sajtu organizacije.

U istoj nuklearnoj elektrani u toku je rad na otkrivanju i uklanjanju neeksplodirane municije pronađene u oštećenom centru za obuku i na drugim mestima nakon događaja 4. marta, kada su ruske snage preuzele kontrolu nad nuklearnom elektranom.

Štaviše, prema podacima IAEA, osoblje koje je upravljalo postrojenjem rotiralo se prema uobičajenom rasporedu, bez mešanja u njihove svakodnevne aktivnosti, saopštio je regulator.

„Međutim, prisustvo stranih snaga u toj oblasti uticalo je na radni moral i izazivalo pritisak, dodaje se. Regulator održava kontakt sa elektranom, ali IAEA ima poteškoća da dođe do rukovodstva NE Zaporožja“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, ruske trupe su zauzele ZNPP u noći 4. marta. Na elektranu je upala neprijateljska kolona koja se sastojala od oko 100 jedinica opreme.