Hong Kong uzvraća vatru na SAD i UK

Hong Kong uzvraća vatru na SAD i UK

London i Vašington objavili su izveštaje o političkim slobodama u Hong Kongu.

Zvaničnici Hong Konga pozvali su strane sile da prestanu da se mešaju u unutrašnje poslove Kine nakon što su vlade SAD i Velike Britanije objavile izveštaje koji ukazuju na navodno pogoršanje političkih sloboda u gradu.

„Snažno se protivimo neosnovanim i smešnim optužbama protiv vlade specijalnog administrativnog regiona Hong Konga koje su strane zemlje iznele kroz različite izveštaje“, saopštile su vlasti globalnog finansijskog centra u petak. „Vlada poziva strane zemlje da prestanu da se mešaju u unutrašnje pitanja Kine preko poslova Hong Konga.”

Ranije u četvrtak, London i Vašington objavili su dva odvojena izveštaja sa sličnim zaključkom, tvrdeći da se Hong Kong suočava sa erozijom političkih prava i sloboda pod vlašću Pekinga.

„Akcije kineskih i hongkonških vlasti nastavljaju da sistematski potkopavaju prava i slobode obećane građanima Hong Konga“, navodi se u britanskom izveštaju.

Američki državni sekretar Antoni Blinken takođe je prokomentarisao ovo pitanje, okrivljujući Komunističku partiju Kine za navodno demontažu demokratskih institucija Hong Konga.

„Slobode Hong Konga se smanjuju dok [Narodna Republika Kina] pooštrava svoju vladavinu. Razlike između Hong Konga i gradova u kontinentalnoj Kini se smanjuju zbog stalne represije iz NR Kine“, rekao je američki visoki diplomata.

Pre 1997. godine, Hong Kong je bio kolonija Britanske imperije. Danas je grad jedan od dva posebna administrativna regiona Kine. Prema principu „jedna zemlja, dva sistema“ Hong Kong uživa poseban status održavajući odvojene upravljačke i ekonomske sisteme od onih u kontinentalnoj Kini.