Grujičić: Situacija sa zakazivanjem specijalističkih pregleda bolja nego pre, ali nije još dobra

Grujičić: Situacija sa zakazivanjem specijalističkih pregleda bolja nego pre, ali nije još dobra

Situacija sa zakazivanjem pregleda kod specijaliste je bolja što je bila, ali nije još uvek potpuno dobra, rekla je za RTS ministarka zdravlja Danica Grujičić. Istakla je do 31. avgusta svaka bolnica u Srbiji imati skener i da do tad 55 skenera treba da uđe u upotrebu. Dodala je da su spiskovi najboljih mladih studenata i učenika medicine napravljeni i da bi novi krug zapošljavanja trebalo da počne u februaru.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je, govoreći o promeni načina zakazivanja pregleda kod specijaliste, rekla da je situacija bolja nego što je bila, ali da još uvek nije potpuno dobra.

Dodala je da se prate pojedine klinike i da su primetili za gastroenterologiju i endoskopiju nema dovoljno termina i da u takvim slučajevima poziva direktore centara.

„Dešava se negde da je zaista objektivno da im od tri gastroskopa ne rade dva ili od dva kolonoskopa ne radi jedan ili nijedan, tako da sada moramo videti i hitno nabaviti tu opremu koja je neophodna, posebno za preglede koji se ne mogu obaviti na drugi način“, navela je Grujičićeva.

Istakla je da je veliki problem i sa magnetnom rezonancom i da je tražila kompletan spisak svih pacijenata koji su zakazali taj pregled do kraja godine.

„Pola sata po pregledu, to je nešto što je realno. Znači, u dve smene može da se uradi najmanje 24 pregleda. Pritom, ja ne znam kako je moguće da dve magnetne rezonance u Kliničkom centru (Srbije, prim. red.) odrade 12.000 pregleda, a sve ostale daleko manje. Prema tome, videćemo u čemu je problem, da li baš moraju sve sekvence da se rade kod svakog pregleda ili ne. Naravno da su najdelikatniji onkološki pacijenti gde od dopisa radiologa bukvalno zavisi terapija“, napomenula je Grujičićeva.

Očekuje da će se zakazivanja normalizovati u drugoj polovini februara, a da je već malo lakše u drugoj polovini januara.