Grci uživaju u karnevalskim proslavama nakon pauze zbog pandemije

Grci uživaju u karnevalskim proslavama nakon pauze zbog pandemije

Mnoštvo veseljaka širom Grčke prisustvovalo je proslavama završetka karnevala ovog vikenda, prvi put u četiri godine.

Pandemija COVID-19 sprečila je svečanosti održane pred početak Velikog posta 2020, 2021. i 2022. godine.

Na ostrvu Naksos, koje je domaćin nekih od najživopisnijih karnevalskih događaja u Grčkoj, ove godine se povećao broj mladih koji učestvuju.

Mnogi od uočenih običaja zasnovani su na ritualima sa proslava promena godišnjih doba koji prethode antici, dok su drugi noviji.

U poslednjoj kategoriji je Lampadiforia, ili Parada baklji, koja se održava na Naksosu, a predstavlja povorku mladića i devojaka koji drže baklje na motkama i sa licima obojenim da podsećaju na crno-bele maske.

Prvi put se odigrao u subotu uveče uoči posta 1994. godine, a osmislili su ga mladi članovi lokalnog bioskopskog kluba. Oko 50 njih izašlo je te godine na ulicu, vrišteći i igrajući dok su držali baklje, i zaprepašćujući druge ljude dok su paradirali prema Apolonovom hramu.

Ove godine, više od 2.000 nosilaca baklji pridružilo se paradi, plešući uz ritam bubnjeva duž lavirinta uskih ulica starog grada Naksosa do centralnog trga gde je spaljeno strašilo.

U drugim delovima Naksosa i kopnene Grčke, mladići koji su nosili kravlje zvonce i noseći falični simbol — uobičajena karakteristika drevnih obreda proslavljanja proleća — plesali su u nedelju na seoskim trgovima.

Ostali običaji su uključivali mladiće koji su nosili narodne nošnje i držali debele štapove koji su se probijali do susednih sela, gde su pozvali meštanke na ples. Žene, zauzvrat, nude muškarcima lokalne specijalitete i vino.

U pravoslavnim hrišćanskim zemljama, Veliki post, kao i Uskrs, slave se u različito vreme nego u prvenstveno katoličkim zemljama jer koriste različite kalendare. Grčki pravoslavni Uskrs je obično nedelju dana kasnije od katoličkog Uskrsa.

Karnevalske proslave održane su i ovog vikenda na Kipru.