Građani Rekovca sprečavaju istraživanje litijuma

Građani Rekovca sprečavaju istraživanje litijuma

Predstavnici kompanije „Balkan istraživanja doo“ nisu uspeli u nameri da razgovorom ubede jedan broj građana Rekovca da uklone blokadu lokacije na kojoj kompanija želi da obavi istraživanje eventualnog ležišta litijuma, piše Sputnik.

Meštani već dve nedelje blokiraju prilaz parceli na putu Sibnica-Kaludra, koja je u vlasništvu kompanije, kako bi onemogućili planirana geološka istraživanja na ovom području.

Prema rečima direktora „Balkan istraživanja doo“ Dejana Jovanovića, problem je „nedovoljna informisanost građana o istraživanjima“ koja su, kako kaže, „u skladu sa rigoroznim zakonskim procedurama“.

Naglasio je da kompanija posluje u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

„Uz sve dozvole koje posedujemo, nama je onemogućeno da pristupimo parceli koja je u našem vlasništvu. Mi imamo veoma dobru saradnju sa opštinom Rekovac, a održali smo nekoliko sastanaka u opštini, na koji su, pored organa lokalne samouprave pozvani i predstavnici lokalnih mesnih zajednica“, rekao je Jovanović.

Napomenuo je da su na tim sastancima učestvovali profesori Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su detaljno objašnjavali lokalnim predstavnicima metode i načine istraživanja.

On je u neposrednom razgovoru sa meštanima još jednom pokušao da im objasni procedure istraživanja, ali nije uspeo u tome.

Predstavnica za medije kompanije „Balkan istraživanja doo“ Maja Jovanović rekla je da je mnogo važno da javnost bude upoznata sa svakim segmentom ovih istraživanja i da se meštanima i celokupnoj javnosti ukaže da se ne radi o kopanju litijuma, već isključivo o istraživanju za koje kompanija poseduje sve propisane dozvole Ministarstva rudarstva i energetike, Zavoda za zaštitu životne sredine i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije.

Okupljeni meštani okolnih sela sa teritorije Rekovca, koji više od deset dana danonoćno dežuraju na blokadi parcele nisu želeli da omoguće prilazi.

Rekovčanin Predrag Marković, koji se bavi proizvodnjom jabuka, tvrdi da meštani strahuju od eventualnog budućeg iskopavanja litijuma u njihovom kraju i zbog toga ne žele nikakva geološka istraživanja.

Dodao je da su se on i njegovi sugrađani obratili poljoprivrednom inspektoru koji je bio na lokaciji i napravio zapisnik i najavio da će obratiti i rudarskom inspektoru.

On je bio izričit da će blokada biti nastavljena, bez obzira na sva uveravanja iz Balkan istraživanja da istražne radnje nisu opasne i da kompanija ima sve dozvole za taj posao.

Okupljeni građani Levča su poručili da su oni i kompanija na suprotstavljenim stranama i da ne veruju u potrebu za diskusijom sa kompanijom, preneo je Tanjug.