Godišnja nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine dodeljena Fondaciji „Slavko Ćuruvija“

Godišnja nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine dodeljena Fondaciji „Slavko Ćuruvija“

Godišnja nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) dodeljena je Fondaciji „Slavko Ćuruvija“, Nagrada za istraživačko i za analitičko novinarstvo Sanji Ignjatović Eker i Petru Klaiću, Nagrada za najboljeg novinara/najbolju novinarku koja izveštava na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica Lei Apro, a dobitnik Regionalne nagrade „Mirko Đorđević“ je novinski pisac Teofil Pančić, saopštili su.

Komisija za dodelu nagrada NDNV-a ocenila je da je „Slavko Ćuruvija“ fondacija simbol borbe za opstanak novinarske profesije, koja nije izložena samo cenzuri, pristiscima, pretnjama…, već i otvorenom državnom progonu, saopštili su.

„Da su državni moćnici spremni na sve kako bi ućutkali istinu potvrđuje i nedavna sramna presuda kojom je novinar Slavko Ćuruvija ubijen po drugi put . Ta presuda nije opasna samo za novinarke i novinare, ona je zapravo upozerenje svim građanima koji se usude da misle i da kritikuju. Zato je delovanje „Slavko Ćuruvija“ fondacije izuzetno važno za celo društvo“, navodi se u obrazloženju nagrade.

Urednica i novinarka Redakcije programa na mađarskom jeziku Drugog programa Radio- televizije Vojvodine Lea Apro dobitnica je Godišnje nagrade za najboljeg novinara/najbolju novinarku koji/a izveštava na jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini, navodi se u saopštenju.

„Posvećena je novinarstvu, objavljivanju vesti i izveštaja i sagledavanju pojava iz svih uglova u svim i svakakvim okolnostima. I uvek uspeva da pronađe načine da novinarski posao radi primereno standardnim etičkim i profesionalnim kriterijumima“, navela je Komisija.

Sanja Ignjatović Eker, novinarka i dopisnica TV Nova S, dobitnica je nagrade NDNV-a za istraživačko novinasrtvo jer se tokom poslednjih godinu dana posebno istakla po profesionalnom izveštavanju iz Vojvodine.

„Sanja Ignjatović Eker pokazala nam je da novinarska upornost može da pokrene čak i ovdašnje ’atrofirane’ institucije“, ističe se u obrazloženju.

Petar Klaić, novinar i autor emisija O radija, dobitnik je nagrade NDNV za analitičko novinarstvo jer kroz različite medijske formate sa važnim temama za društvo pronalazi put do mlađe publike.

„Petar Klaić tabloidni i senzacionalistički pristup prezire i u svom radu se striktno drži novinarskog kodeksa i najviših etičkih standarda profesije“, ocenili su članovi Komisije.

Laureat ovogodišnje Regionalne nagrade „Mirko Đorđević“ Teofil Pančić je jugoslovenski pisac, novinar, kolumnista i kritičar prepoznat i priznat od Vardara pa do Triglava zbog svojih stavova o sistemu vrednosti, pogubnim velikodržavnim projektima, ratovima, zločincima, Vojvodini, represiji, političkim pajacima, lažnoj eliti, dezorijentisanom društvu, stidu i bestiđu, saopštili su.

„Teofil Pančić jedinstven je i po tome što ume da primećuje štošta što većini promiče, ili se čini nebitnim, ali i da prepozna znakove opasnosti još dok su većini sasvim nevidljivi. I da neverovatnom igrom (novih) reči rasvetli ko ih to nije uspeo prikriti i u šta bi se mogli izroditi“, navodi se u obrazloženju nagrade.

O nagradama je na osnovu prispelih predloga odlučivala komisija koju su činili Ana Hegediš, Dinko Gruhonjić i Branka Dragović Savić.