Frilenseri pozvani  da učestvuju u izradi zakona o radnicima na internetu

Frilenseri pozvani da učestvuju u izradi zakona o radnicima na internetu

Udruženje radnika na internetu dobilo je poziv iz kabineta ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, za učestvovanje u radnoj grupi za izradu novog zakona koji bi prepoznao frilensere – osobe koje rade putem interneta, saopštilo je ovo udruženje.

„Juče smo odgovorili na poziv za učešče u radnoj grupi i naglasili da čvrsto  stojimo u nameri da učestvujemo u izradi zakona koji će nam omogućiti da  postanemo jednaki sa drugim građanima i u pravima i u obavezama, ali da je za nas primarno da Vlada odustane od oporezivanja radnika na internetu za  prethodni period i da je to naš osnovni zahtev“, navodi Udruženje radnika na internetu.

Jedan od zahteva koje je ovo udruženje uputilo Vladi bio je i da se zakonski položaj frilensera reguliše na pravedan način koji  odgovara njihovom obliku rada i prihodovanja.

„Udruženje radnika na internetu još je 10. novembra prošle godine predalo  svoje zahteve Vladi Srbije i Ministarstvu finansija, od kojih je osnovni da se poreska kontrola ovih prihoda ne vrši za period unazad,  odnosno sve dok se ne uredi zakonski status ove kategorije radnika i ne  usvoji odgovarajući poreski model za nas“, navodi se u saopštenju.