Francuski nadzornik naložio je Amazonu da plati 3,5 miliona dolara kazne

Francuski nadzornik naložio je Amazonu da plati 3,5 miliona dolara kazne

Francuski nadzorni pas naložio je američkom gigantu e-trgovine Amazon.com (AMZN.O) da plati 3,3 miliona evra (3,5 miliona dolara) kazne zbog toga što nije izmenio ugovorne odredbe u vezi sa trećim prodavcima od strane rok koji je postavio, rekao je nadzorni organ u sredu.

Francuska DGCCRF služba za zaštitu potrošača navela je u saopštenju da je Amazonu naređeno da izvrši promene, u cilju ispravljanja neravnoteže u ugovornim uslovima između Amazonovog onlajn tržišta i prodavaca trećih strana, do 22. marta.

Amazon je ispoštovao naredbe DGCCRF-a mesec dana kasnije, 28. aprila, saopštio je čuvar, što je dovelo do kazni u iznosu od 90.000 evra po danu kašnjenja.

Naredbe DGCCRF-a usledile su nakon istrage agencije, stavljene pod nadležnost francuskog ministarstva finansija, i dovele su do zaključka da Amazon nije poštovao takozvana pravila „od platforme do preduzeća“ koja je usvojila Evropska unija 2019.

Amazon je rekao da će se žaliti na kazne DGCCRF-a.

„DGCCRF je priznao da su promene koje smo primenili u aprilu u skladu sa njegovom nalogom“, navodi Amazon u pisanoj izjavi.

„Međutim, i dalje se ne slažemo sa DGCCRF u vezi sa njegovim nalazima, odlukama i povezanim kaznama i osporavamo svaku od njih na sudu.“