Direktorat: Netačne informacije o nivou radioaktivnosti mogu izazvati štetu

Direktorat: Netačne informacije o nivou radioaktivnosti mogu izazvati štetu

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije saopštio je da veliki broj netačnih informacija, senzacionalističkog karaktera, koje su od početka krize u Ukrajini plasirane u medijima, dovodi javnost u zabludu i može izazvati samo štetu.

Iz Direktorata su naveli da samo oni i nadležne institucije imaju tačne i pravovremene informacije o nivou radioaktivnosti u Srbiji i Evropi i podatke o vanrednim događajima.

„Ukoliko dođe do značajnih promena nivoa radioaktivnosti u vazduhu u odnosu na očekivane vrednosti, građani će biti pravovremeno obavešteni“, navodi se u saopštenju.

Direktor Direktorata Slađan Velinov je, kako je navedeno, u cilju prevencije bilo kakvih dezinformacija građana napomenuo da je važno naglasiti da samoinicijativno sprovođenje mera bez izdatih uputstava može naneti veliku štetu.

„Od izuzetne je važnosti da građani znaju da jedine pravovremene informacije imamo mi, kao Direktorat, i nadležne institucije u Srbiji“, rekao je Velinov.

Taj direktorat je saopštio da je snimljen kratki film kojim se predstavljaju kapaciteti Srbije za procenu sigurnosno-bezbednosne situacije vezano za nuklearne i radiološke rizike.

Film, kako je navedeno, uključuje i nesreće na nuklearnim elektranama, praćenje situacije i donošenje odluka o merama zaštite stanovništva.