Kon: Vakcinisano 534 560 ljudi

Kon: Vakcinisano 534 560 ljudi

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da je do danas vakcinisano 534 560 ljudi, da je revakcinisano 22 368 građana, a da je samo danas vakcinisano 12 200 osoba.

Dr Kon je na debati o imunizaciji Roma u organizaciji „Opre Roma Srbija“ rekao da najveću razliku čini to što se do sada najčešće govorilo o vakcinaciji dece, a da je sada novina to što se govori o masovnoj vakcinaciji odraslih.

Kon je istakao da su vakcine potpuno bezbedne i efikasne i da sada ljudi treba da se što više vakcinišu, a da je veoma važno da se vakciniše i romska populacija koja živi u nehigijenskim romskim naseljima.

Govoreći o tome zašto su Romi tek u trećoj fazi definisani kao manjinska grupa koja treba da ima prioritet, odgovorio je da su u prvoj i drugoj fazi oni koji direktno neguju bolesne i hronične bolesnike, a da su u drugoj fazi hronični bolesnici i stariji – i da to važi za sve zajednice, bez obzira na etničku pripadnost.

Dr Predrag Kon poručuje da hronični bolesnici treba da se vakcinišu, da vakcina nije ispitivana na deci i trudnicama i da se oni ne vakcinišu, dok je na pitanje da li vakcine utiču na potomstvo rekao da vakcine ne utiču na potomstvo i da ne utiču na genom.