Ujedinjeni protiv kovida podneli prijavu protiv Nestorovića

Ujedinjeni protiv kovida podneli prijavu protiv Nestorovića

 Udruženje Ujedinjeni protiv kovida saopštilo je danas da je Prvostepenom sudu časti Lekarske komore Beograd podnelo prijavu protiv bivšeg člana Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, pulmologa Branimira Nestorovića zbog kako su naveli, povrede Etičkog kodeksa Lekarske komore Srbije.

Iz tog udruženja su naveli da je Nestorović sve vreme pandemije virusa korona, kao član Kriznog štaba i u ličnom svojstvu „iznosio brojne naučno i stručno neistinite i nedokazane tvrdnje, davao profesionalno neutemeljene savete i pronosio poluistine“.

„To je činio kontinuirano i uporno, počev od prve objave državnog vrha i pojedinih članova Kriznog štaba o epidemiji koja je zahvatila i Srbiju, kada je tvrdio da se radi o bezopasnom virusu, upućujući naročito ženski deo auditorijuma u evropsko žarište epidemije, u Milano radi ‘šopinga’. Nastavio je nešto kasnije sa tvrdnjama da virus korona ne može zaraziti decu, niti osobe mladje od 40 godina, iako su izveštaji relevantnih medjunarodnih organizacija tvrdili i dokazali suprotno“, stoji u prijavi.

Ocenili su da su „neprofesionalne i neistitnite izjave profesora Nestorovića kulminirale početkom februara tvrdnjama u jednom tabloidu da je „sve sa koronom izmišljeno, da testiranje ne vredi ništa, kao ni vakcinacija“ i da se od kovida „ne umire“.

„Ovim svojim izjavama i tvrdnjama, kao i drugim koje su detaljno opisane u prijavi Prvostepenom sudu Lekarske komore Beograd, doktor Nestorović je grubo, štaviše osiono povredio brojne odredbe Etičkog kodeksa“, naveli su iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida.