Tajni sporazum Srbija – Kosovo

Tajni sporazum Srbija – Kosovo

Kosovo i Srbija su prošle nedelje, uz posredvanje Evropske unije, postigli „sporazum o razumevanju“ za suspenziju uzajamnih poseta, sve dok se obavlja iskopavanje masovne grobnice u kojoj se, kako se sumnja, nalaze posmrtni ostaci albanskih civila ubijenih tokom rata na Kosovu, prenosi danas portal Reporteri.

Portparol spoljne i bezbednosne politike EU Peter Stano potvrdio je da je postignut sporazum o razmevanju, ali nije precizirao oko čega su se tačno strane dogovorile.

„Ne komentarišemo diplomatske dogovore ili sporazume o razumevanju kojim posreduje EU. U ovom konkretnom slučaju mogu da potvrdim, ne ulazeći u detalje, da smo posredovali u postizanju sporazuma između Kosova i Srbije u vezi sa uzajamnim posetama“, izjavio je Stano.

Portal navodi da je dogovor postignut preko specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka i predviđa da će se stranke uzdržati od međusobnih zahteva za posete.

Jedan zvaničnik EU, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je Radiju Slobodna Evropa da je kosovska ministarka prekršila poverljivost tog sporazuma u roku od nekoliko sati, i zato je EU potvrdila postojanje dokumenta o kome se nije smelo javno govoriti.

Logika ove evropske inicijative je, kako je rečeno, da bi takve posete u ovom trenutku izazvale tenzije i emocije.

Prema izvorima RSE, postojala su tri zahteva Srbije za posetu Kosovu, uključujući zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i jedan zahtev Kosova za posetu Srbiji. Izvori RSE potvrdili su da se srpska strana „tiho“ složila da povuče zahtev za posetu.