Tači: Nisam kriv ni po jednoj tački optužnice

Tači: Nisam kriv ni po jednoj tački optužnice

Jedan od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova i doskorašnji predsednik Kosova Hašim Tači izjasnio se danas u Hagu da nije kriv ni po jednoj od 10 tačaka za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine koje mu Specijalizovano tužilaštvo stavlja na teret.

Njegova odbrana zapitala je zašto u optužnici nema navoda o „Žutoj kući“, a u prilog kvalitetu Tačijevog karaktera citirali su i budućeg predsednika SAD Džoa Bajdena koji ga je, dok je bio potpredsednik SAD, opisao kao „kosovskog Džordža Vašingtona“.

Svrha pristupanja sudu nije pretres niti iznošenje dokaza ili razmatranje o nevinosti ili krivici,već da se sudija za prethodni postupak uveri da se optuženom pročitaju tačke optužnice, da je on razume i da se prava optuženog poštuju, naglasio je sudija Nikolas Giju, preneo je KoSSev.

Tači, koji se tereti za šest tačaka zločina protiv čovečnosti i četiri tačke ratnih zločina, potvrdio je da razume optužbe i da se ne slaže ni sa jednom od njih.

„Poštovani sude, optužnica je bez ikakvog osnova i ja izjavljujem da nisam kriv“, rekao je Tači.

Tačijev branilac Dejvid Huper izrazio je protest zbog toga što je, kako je rekao, odbrana kasno saznala za početak postupka pa ceo tim nije imao vremena da se okupi.