Vladimir Kostić SANU: Sužavanje prostora demokratije

Vladimir Kostić SANU: Sužavanje prostora demokratije

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je danas na Godišnjoj skupštini SANU da je pandemija korona virusa razgolitila izvesne političke tehnilogije i da su izbori, koji su se slili sa pandemijom, imali kao rezultat „drastično suženje prostora demokratije“.

Kostić je u besedi, koja je objavljena na sajtu SANU, naveo da su socijalna entropija i energija nasilja koje su iz toga proizišle plašile svaku razumnu osobu, da su slike skorašnje brutalnosti još žive.

On je ocenio da se odlučivanje o ključlnim pitanjima odgirava u veoma uskom krugu, dok se od javnosti traži jedinstvo i saobrnost oko ideja koje javnost nije ni čula.

„U SANU je potrebno artikulisati odnos prema ideji politike kao misije i mesijanskog samožrtvovanja izabranih, a što se ipoljava i kroz kadrovska rešenja, stvaranje alternativnih ili uporednih realnosti i, konačno – estetskih zahtvatima nad okruženjem u kome živim od strane onih koji uvereni da su jedinu u posedu istine, pa stoga nikoga ne moraju da pitaju za mišljenje“, rekao je Kostić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *