Radovanović: Šteta je već učinjena

Radovanović: Šteta je već učinjena

Šteta je već učinjena, imamo ogroman broj obolelih, trebalo je intervenisati ranije, testirati u mnogo većoj meri i onda tragati za kontaktima, izjavio je za N1 epidemiolog Zoran Radovanović, komentarišući nove mere Vlade Srbije koje danas stupaju na snagu.

Kako je rekao, lekari iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida su odavno insistirali da se ograniči rad splavova i noćnih klubova, podsećajući da će šteta biti mnogo veća ako se to ne uradi.

„Božić je tu, a mi sad tek konstatujemo da je prase neuhranjeno, morali smo o tome da mislimo pre dva meseca. Odluke su donete pre dva dna, vlast ima u vidu ekonomske gubitke, međutim, ako se ništa ne preduzme, gubici na kraju će biti mnogo veći“, rekao je Radovanović.

Virus je kao voda, nađe svoj put, ne možemo da sprečimo epidemijski porast. Kad vidimo da učestalost bolesti raste, moramo da učinimo da porast ne bude nagao i razvučemo epidemiološku plimu i time učinimo da ima mesta u bolnicama, da svi sumnjivi slučajevi imaju dostojanstven tretman, da ne moraju satima da čekaju na hladnoći da budu testirani, da se klice rasejavaju, objasnio je on.