UGS “ Nezavisnost“, svaki šeti zaposleni prima minimalac

UGS “ Nezavisnost“, svaki šeti zaposleni prima minimalac

S novom minimalnim cenom rada za 2021. od oko 32 000 dinara, Srbija nije promenila mesto među zemljama regiona, a svaki šesti zaposleni prima minimalnu zaradu, još toliko dobija samo desetak procenata više, a čak 60 odsto radnika je ispod prosečne zarade, navodi UGS „Nezavisnost“.

Posle odluke Vlade da povećanje ne bude do četiri odsto, kako su predlagali poslodavci, ni 12 odsto, kako su predlagali sindikati – već oko 6,6 procenata – Srbija je, upkos svim pričama o neviđenom privrednom rastu, i dalje u regionalnoj sredini, kada je reč o visini minimalne cene rada, piše na sajtu UGS „Nezavisnost“.

U regionu prednjači Slovenija, gde je minimalac 940 evra, a prima ga samo četiri odsto zaposlenih.

U Hrvatskoj je najniža garantovana zarada nešto veća od 400 evra, a prosečna zarada je više nego dvostruko veća i iznosi oko 850 evra.

Crna Gora ima prosečnu zaradu veću nego u Srbiji, oko 520 evra, ali je minimalac manji i iznosi oko 220 evra.

Severna Makedonija je na začelju eks-ju statistike, s prosečnom zaradom od oko 420 evra i bezmalo upola manjim minimalcem od 234 evra, koji propagandno dva meseca primaju i svi državni funkcioneri da bi se solidarisali s najsimorašnijim radnicima.

Za validna poređenja jedan od glavnih parametara mora biti koliki procenat zaposlenih prima minimalnu zaradu. U Srbiji od 2,16 miliona zaposlenih minimalac dobija oko 350 000 radnika, odnosno oko 16 odsto, u Sloveniji oko 3,7, a u Hrvatskoj samo 2,25 odsto.

Lošiji od nas su BiH, Makedonija i Crna Gora. U BiH minimalac nešto veći od 210 evra prima gotovo svaki treći radnik, dok je u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji na minimalcu 28 odsto zaposlenih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *