SZO: Preti treći talas pandemije

SZO: Preti treći talas pandemije

Specijalni predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za kovid-19 predviđa treći talas pandemije u Evropi početkom 2021. godine, ako vlade ponovo ne učine sve što je neophodno u sprečavanju drugog talasa.

„Sada imamo drugi talas. Nisu izgradili potrebnu infrastrukturu tokom letnjih meseci, nakon što su prvi talas zaraze stavili pod kontrolu. Ne izgrade li neophodnu infrastrukturu, imaćemo treći talas početkom sledeće godine“, upozorava predstavnik SZO David Nabaro u intervjuu švajcarskim medijima.

Rojters podseća da je Evropa nakratko imala pad stope zaraženih, ali se zaraza ponovo proširila, a Nemačka i Francuska su u subotu registrovale porast broja novozaraženih za 33 000, Švajcarska i Austrija imaju hiljade slučajeva dnevno, dok je Turska prijavila dosad rekordan broj zaraženih na dnevnom nivou – 5 532.

Nabaro je u svom upozorenju o trećem talasu izdvojio potez Švajcarske da dozvoli skijanje, uz obavezno nošenje maski u gondolama i na žičarama, dok su ostale alpske zemlje zatvorile skijališta.

Zvaničnik SZO ocenjuje da bi Švajcarska mogla dostići „veoma visok nivo obolelih i umrlih“.

Nabaro je pohvalio odgovore azijskih zemalja, poput Južne Koreje, ocenivši da su se „ljudi potpuno angažovali“ i „prihvatili ponašanje koje otežava širenje virusa“.

„Održavaju razmak, nose maske, izoluju se kad su bolesni, peru ruke i lice. Štite najugroženije grupe“, rekao je zvaničnik SZO, ocenivši da reakcija Evrope nije bila potpuna.