Preminula glumica Mira Furlan

Preminula glumica Mira Furlan

IIstaknuta pozorišna i filmska glumica Mira Furlan umrla je u sredu u 66. godini, objavljeno je na njenom Tviter nalogu.

Mira Furlan rođena je 7. septembra 1955. u Zagrebu, gde je diplomirala 1978. glumu na Akademiji dramske umetnosti, a iste godine postala je članica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Ostvarila je brojne pozorišne, films i televizjske uloge za koje je višestruko nagrađivana.

Igrala je u filmu Kiklop Antuna Vrdoljaka 1982. godine, a ubrzo postala jednom od vodećih glumica jugoslovenske i hrabstke glumačke scene.

Značajnije uloge ostvarila je u filmovima U raljama života Rajka Grlića 1984, Otac na službenom putu Emira Kusturice, 1985, Za sreću je potrebno troje Rajka Grlića, 1985, i u televizojskim dramama i serijama Putovanje u Vučjak,, Tuđinac, 1990.

Od kraja ’80-ih pretežno je radila u Beogradu, a 1991. sa suprugom, rediteljem Goranom Gajićem, preselila se u SAD 1991. zbog krize i početka ratnih sukoba u Jugoslaviji.

U Hrvatsku se vratila 2002. godine, kada je glumila glavnu ulogu u predstavi koju je režirao Rade Šerbedžija.

Po povratku na prostore bivše Jugoslavije, Mira Furlan je glumila i u srpskim filmovima i serijama, a najviše se ističu uloge u filmu Turneja i TV seriji Vratiće se rode.

Povremeno je pisala kolumnu za splitski magazin Feral tribjun.

U Americi je ostvarila brojne uloge, između ostalog u pozorištu The Hudson Guild Theatre, a od 1996. i na televiziji, u TV filmu Moja Antonija, TV serija Vavilon 5. Bila je članica The Actors Studia.