Potvrđen kreditni rejting Srbije

Potvrđen kreditni rejting Srbije

Agencija Standard i Purs u današnjem izveštaju potvrdila je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Doslednost u sprovođenju odgovorne ekonomske politike dala je rezultate, pa Srbija i dalje ostaje u grupi retkih zemalja kojima u 2020. godini kreditni rejting nije smanjen, navodi se u saopštenju.

Agencija navodi da su zahvaljujući uspešno sprovedenim strukturnim reformama i merama fiskalne discipline i konsolidacije stvorene dobre osnove za održiv privredni rast i da je Srbija ušla u krizu izazvanu pandemijom spremna i sa dobro uravnoteženim finansijama.

Ističe se da je smanjenjem javnog duga u prethodnom periodu stvoreno dovoljno fiskalnog prostora da u uslovima krize može da podrži dodatno zaduživanje za paket mera podrške privredi i oporavak ekonomije od negativnog uticaja pandemije, što je ujedno usporilo ekonomski pad srpske privrede.

Pored toga, ukazuje se da su uspešne mere monetarne politike sprovedene u prethodnim godinama rezultirale stabilnom i niskom inflacijom, koja je na nivou manjem od dva odsto.