Hoti: Postoji rok za uzajamno priznanje

Hoti: Postoji rok za uzajamno priznanje

Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je u Skupštini Kosova da dijalog sa Srbijom treba da se okonča recipročnim priznanjem i potpunom normalizacijom odnosa između dve strane i da su predstavnici međunarodne zajednice potvrdili da je taj proces vremenski ograničen.

Na zahtev opozicione Demokratske partije Kosova (DPK) Hoti je danas izvestio poslanike u Skupštini Kosova o procesu dijaloga sa Srbijom, koji je na visokom političkom nivou obnovljen 16. jula, nakon dve godine zastoja.

Hoti je rekao da je Kosovo u obavezi da ostvari normalizaciju odnosa sa zemljama u regionu uključujući i Srbiju i dodao da postoji platforma za dijalog koja ne dozvoljava da se raspravlja o teritorijalnom integritetu.

„O teritorijalnom integritetu se ne može pregovarati i ne postavlja se pitanje o tome. Ustavna organizacija Kosova nije pogođena, ne postoji Zajednica (opština sa srpskom većinom) sa izvršnim ovlašćenjima na Kosovu. Za ova dva principa u dijalogu imamo punu podršku naših međunarodnih partnera. Treći princip je da sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova“, rekao je Hoti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *