Poskupljuju zeleni kilovati struje

Poskupljuju zeleni kilovati struje

Odlukom Vlade Srbije od 18. decembra, građani će naknadu za podsticaj povlašćenim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora ubuduće plaćati 0,437 dinara ili za 4,6 puta više nego do sada, objavila je Politika u onlajn izdanju.

Dosadašnja cena bila je 0,093 dinara po kilovat času, plaćala se kroz račun za utrošenu električnu energiju, pa je oko 3,5 miliona domaćinstava subvencionisalo proizvodnju zelenih kilovata.

Da ovaj teret Vlada nije prebacila na budžet građana, Elektroprivreda Srbije, koja otkupljuje ovu zelenu energiju, morala bi sama da pokriva razliku proizvođačima, što bi za njih bio veliki izdatak, navodi Politika.

Poskupljenje zelene naknade koštaće građane više od najavljenog februarskog povećanja cene struje za 3,4 osto, što prosečno iznosi oko 150 dinara.

Ako su do sada na ime nadoknade za zelenu energiju na utrošenih 1.000 kilovata plaćana 93 dinara, posle ove odluke Vlade, koja stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, plaćaće se 437 dinara.