Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 21 čas

Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 21 čas

Vlada Srbije odlučila je da ograniči rad ugostiteljskih objekata, prodavnica i tržnih cenatra – osim apoteka, dostave hrane, benzinskih pumpi za točenje goriva i privredi koja radi treću smenu – i oni neće moći da rade od 21 čas do 5 časova ujutro! Ta mera se primenjuje od utorka, 17. novembra, i trajaće do 15 dana, odnosno do 1. decembra.

„Prihvatila sam savet stručnog dela, medicinskog dela Kriznog štaba, da uvedemo još restriktivnije mere, kako bismo zaustavili širenje korona virusa“, rekla je Brnabić posle vanredne sednice Vlade Srbije.

Sledeća mera je, kaže, zabrana kretanja, Vlada nije za to, „ali ukoliko bude najneophodnije ići ćemo i s tom merom“.

Premijerka kaže da škole nastavlju da rade kao do sada, i da su deca najbezbednija u školama.

U celoj Srbiji, u osnovnim školama je zaraženo 39 učenika, od kojih je u Beogradu 20. U svim srednjim školama 52 učenika su kovid pozitivna, od kojih u Beogradu 22.

„Imamo još slobodnih kreveta u bolnicama, što nije slučaj u nekim zemljama EU, a to pokazuje koliko je ovaj talas korona virusa ozbiljan i težak“, istakla je Brnabić i naglasila da Srbija ima dovoljno testova, lekova, respiratora, svega što je potrebno za lečenje obolelih od kovida-19.

„Pored zastrašujućih brojeva, ocenjuje, u odnosu na region i Evropu mi smo i dalje u zelenoj zoni, verovali ili ne“, kaže premijerka.

Sada je, tvrdi, pravi trenutak za uvođenje mera.

„Uspeli smo već, pratim s predsednikom tu našu krivu, uspeli smo da je zaravnimo, da bi za nekoliko dana počela da pada, to je intencija mera“, objašnjava Ana Brnabić.

Apeluje na građane da nose maske u zatvorenom prostoru, i na otvorenom gde nema mogućnosti za fizičku distancu, kao na autobuskim stajalištima.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da su svi raspoloživi kapaciteti u Beogradu pretvoreni u kovid sistem, jer je u glavnom gradu najgora situacija. Najavljuje da od sutra Banja Selters i Banja Koviljača idu u kovid sistem.

„Apelujem na sve, lekari ne mogu da budu krivi zato što su gužve, molim za strpljenje. Nećemo tolerisati nikakve nervoze, dranje, vikanje na lekare, a kamoli nešto drugo“, poručuje Lončar.

Ministar moli sve da se pridržavaju svih mera, „kako bismo zaustavili širenje i povećanje broja obolelih od kovida“.

„Ovo se neće završiti ni u narednih 15-20 dana, potrajaće, ali nama je potrebno ovih 15 dana da bismo smanjili rizik. Od 21 sat moraju sve te stvari da se zatvore, svih mera se moramo pridržavati i u toku dana“, poručuje Lončar.