Kon: Nema biranja vakcine

Kon: Nema biranja vakcine

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je, povodom današnje sednice Kriznog štaba i novih mera koje je usvojila Vlada, da medicinski deo Kriznog štaba nije popustio u pogledu uvođenja blažih mera i nije pristao na kompromis.

„To je pitanje da li smo mi pristali na kompromis ili smo pristali na činjenicu da su u tom trenutku ekonomski razlozi prevagnuli“, rekao je Kon u Beogradskoj hronici na Radio televiziji Srbije.

On je objasnio da je drugačija situacija bila oko 6. maja, kada je bio vikend i da kada smo „mi tražili da ceo vikend bude zatvoren, a profesor Nestorović da ne bude“.

Kon je ukazao da je to je bilo u okviru samog medicinskog dela i da je tada bio moguć i morao da bude kompromis.

„Odlučeno je da bude produženo radno vreme, to jest ono radno vreme koje je dato do 20.00 i u okviru toga mi smo ipak insistirali da se nešto promeni, a to je da ne bude četiri kvadratna metra nego devet kvadratnih metara u tržnim centrima, da se razredi i da se smanji ta gustina u tržnim centrima. To je nešto što je isto odlučeno i što je ušlo u uredbu“, napomenuo je Kon.

U Srbiji je u toku vakcinacija protiv koronavirusa, a Kon očekuje da će, prema onome što se može čuti, u januaru biti na raspolaganju više vakcina – „Fajzer-Biontekova“, Sputnjik V, kao i kineska vakcina.

Što se tiče mogućnosti da svako može da bira vakcinu, Kon objašnjava da to zavisi od distribucije i da je to jako dinamičan proces.

„Kako se bira vakcina – ona koja je u tom trenutku dostupna je vakcina za vas, tako bih ja to rekao i tako bih to rešavao. Nijedna od ovih vakcina o kojima pričamo neće biti prisutna na tržištu ukoliko ne dobije odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva. Sam taj sertifikat je dokaz bezbednosti i sigurnosti i efikasnosti vakcine“, istakao je Kon.