Crna Gora: Krivokapić ukida Nacionalni koordinacioni tim za zarazne bolesti

Crna Gora: Krivokapić ukida Nacionalni koordinacioni tim za zarazne bolesti

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić danas je najavio ukidanje Nacionalnog koordinacionalnog tima (NKT) za zarazne bolesti, koje je upravljalo borbom protiv epidemije, i rekao da će biti formirana dva stručna tela.

„Ići ćemo u dva pravca – donosićemo nove mere i tražićemo njihovo striktno poštovanje. Planiramo da sprovedemo istraživanje među građanima i na osnovu toga da prilagodimo dalji plan mera“, rekao je Krivokapić za Dojče vele.

On je naveo da će Nacionalno koordinaciono telo biti ukinuto, a umesto njega biće formirana dva stručna tela – Savet i Komisija za kontrolu zarazne bolesti.

„Savet će biti formiran pri vladi, koja će na osnovu njegovih preporuka donositi plan daljih mera u saradnji sa Komisijom, koja će funkcionisati pri Ministarstvu zdravlja“, precizirao je Krivokapić.

Mere će prvo predlagati Institut za javno zdravlje, a premijer će, u dogovoru s članovima vlade, prihvatati ili odbijati predlog mera Saveta, objasnio je Krivokapić.

Na pitanje kako će obezbediti poštovanje propisa kada ih građani sada ignorišu, Krivokapić kaže da će i njih uključiti u ocenjivanje mera.