Vučić: Ključ u vojnoj neutralnosti

Vučić: Ključ u vojnoj neutralnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom da Srbija neće biti deo bilo kojih vojnih blokova i da će sama brinuti o svom nebu i rekama, dodavši da je na to posebno ponosan.

Vučić je rekao da je sa Lavrovom razgovarao o energetici, vojnotehničkoj saradnji, ekonomiji, poljoprivredi i infrastrukturnim objektima koje grade ruske kompanije u Srbiji.

Istakao je da su razgovori bili „naglašeno prijateljski“ i da je potvrđeno opredeljenje da se nastavi sa razvijanjem odnosa.

Povodom prenošenja večnog plamena iz Moskve u Beograd Vučić je rekao da je obaveza Srbije da nikada ne zaboravi stradale i da postoje razni pokušaji da se istorija falsifikuje, ali da će Rusija i Srbija zajedničkim snagama naučiti svoju decu ko su bili pravi heroji.

Lavrov je rekao da su današnji razgovori potvrda posvećenosti dogovorima Srbije i Rusije postignutim na najvišem nivou i jačanja strateškog partnerstva, najpre u vojnotehničkoj i političkoj saradnji.

Učešće srpskih vojnika na obelaževanju Dana pobede ove godine u Moskvi, rekao je Lavrov, svedočanstvo je da Rusija i Srbije neće prihvatiti revidiranje istorije Drugog svetskog rata.