Kandidati za UO RTS i RTV

Kandidati za UO RTS i RTV

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) objavilo je listu kandidata za imenovanje po šest članova upravnih odbora javnih medijskih servisa, na kojoj je 48 imena za Upravni odbor Radio-televizije Srbije (UO RTS) i 17 za Upravni odbor Radio-televizije Vojvodine (UO RTV).

Među kandidatima za članove UO RTS-a su i oni kojima mandat u tom telu ističe: Vladimir Vuletić, Zorica Šujica, Branko Radun, Miroslav Nikolić, Simona Mitrović Dunjić i Ljiljana Đurđevac.

Na listi kandidata je i Slobodan Prvanović, naučni savetnik Instituta za fiziku i inicijator zahteva za promenu uređivačke politike RTS među kolegama iz akademske zajednice, koji je najavio da će se prijaviti za člana UO RTS u kojem bi se zalagao da se RTS „dovede u zakonske okvire“.

Među kandidatima za članove UO RTS je i bivši poslanik Srpske napredne stranke i predsednik Odbora za kulturu i informisanje Skupštini Srbije Mirko Krlić, kome je nedavno Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio presudu Suda u Zrenjaninu, da je dužan da novinaru Daliboru Bubnjeviću za pretrpljeni strah i duševni bol plati 300 000 dinara, jer ga je vređao i napao na javnom događaju u Zrenjaninu.

Kandidati su i Muharem Bazdulj i Valentin Mik koje je UNS predložilo za članove republičkog i pokrajinskog javnog medijskog servisa.

Vukašina Obradovića su predložili Nezavisno udruženje novinara Srbije, Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

Mandat članova UO RTS je pet godina, a isti član može da bude imenovan najviše dva puta.