Hag: Izručiti Radetu i Jojića

Hag: Izručiti Radetu i Jojića

Rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu poslao je zahtev Srbiji da bez odlaganja izruči tom sudu funkcionere Srpske radikalne stranke Vjericu Radetu i Petra Jojića, kako je naznačeno odlukom od 13. maja 2019. godine, saopšteno je danas iz Mehanizma.

U zahtevu se navodi da, uzimajući u obzir da Radeta i Jojić više ne zauzimaju položaje u Skupštini Srbije, i „nedvosmislenu nespremnost svedoka da svedoče pred domaćim sudovima, to onemogućava vođenje postupka u Srbiji“, prenosi RTS.

Mehanizam dodaje da je od izdavanja odluke kojom se opoziva upućivanje predmeta protiv optuženih u Srbiji, prošlo otprilike devet meseci i da je Srbija ostala na poziciji da nije u mogućnosti da optužene prebaci u Mehanizam.

U obrazloženju se ističe i da Mehanizam ima prednost nad domaćim pravom i da član 28. Statuta izričito zahteva od država da sarađuju sa Mehanizmom i da se bez nepotrebnog odlaganja udovolji bilo kom zahtevu za pomoć ili nalogu koji je izdao Mehanizam u vezi sa slučajevima nepoštovanja suda, uključujući i hapšenje ili pritvaranje osoba, njihovu predaju ili premeštanje u Mehanizam.