Ašanin: Batajnica u pravi čas

Ašanin: Batajnica u pravi čas

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin kaže da je otvaranje kovid bolnice u Batajnici bilo spasonosno, jer su svi bolnički kapaciteti bili prenategnuti.

„Čini mi se da smo kupili vreme dok ne osetimo prve povoljne efekte mera, koje su naši građani počeli da poštuju“, rekao je dr Ašanin za RTS.

Na lečenju u Batajnici su kaže, 483 pacijenta, od kojih je 48 intubirano, u bolnici – tvrdi – postoje izuzetni uslovi, a otvoren je i kol centar na broju 011-3662-777 putem kojeg od 8 do 20 časova građani mogu da dobiju informacije o stanju pacijenata.

U prijemnoj ambulanti Infektivne klinike se, kaže, svakog dana pregleda između 350 i 400 pregleda, a od 15 do 20 odsto pacijenata zahteva bolničko lečenje.

Ističe da zaposleni u KCS-u rade na dva koloseka, u kovid i nekovid delu, koji je morao da se prilagodi protivpandemijskim merama.

„Kadrovi su nam raspoređeni, smanjili smo kapacitete nekovid dela najpre na 50 odsto, a sada smo na 30-40 odsto. Radimo da zbrinemo hitne i hronične bolesnike koji su došli u neodložna stanja, najviše kardiovaksularne, maligne bolesti, komplikacije od dijabetesa“, napominje dr Milika Ašanin.